Επιστολή της ΕΝΔΗΚ στον Πρωθυπουργό για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στην Κρήτη

Επιστολή της ΕΝΔΗΚ στον Πρωθυπουργό για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στην Κρήτη Ενημέρωση μελών

Η Ένωση Δημάρχων Κρήτης απέστειλε επιστολή

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΡΗΤΗΣ                                                                Ηράκλειο 16\02\2021

MAYORS ASSOCIATION OF CRETE                                                         Α. Π : 04

Αρχ. Μακαρίου 22 & Σκουλάδων

Ηράκλειο Κρήτης                                                                                                    Προς

e-mail: zdoxastakis@yahoo.gr                                                          Τον Πρωθυπουργό

            info@dimarxoskritis.gr                                                           κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Θέμα: Αντιμετώπιση προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στην Περιφέρεια Κρήτης

       Το Δ.Σ της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης το οποίο συνεδρίασε ,με τηλεδιάσκεψη στις 12\2\2021, μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζήτησε, ασχολήθηκε και με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες που έπληξαν πρόσφατα (Οκτώβριος & Νοέμβριος 2020) τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης. Ειδικότερα συζήτησε για τις βιβλικές καταστροφές που γνώρισαν, κυρίως, ο Δήμος Χερσονήσου και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος.

          Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, 

• Η έκταση και η φύση των ζημιών είναι μεγάλη και πρωτοφανής και προκειμένου η ζωή των τοπικών κοινωνιών να επιστρέψει στην κανονικότητα, η κυβέρνηση οφείλει να θέσει το συντομότερο δυνατό ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πακέτο μέτρων ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των δημόσιων τοπικών υποδομών. Το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές,αμέσως μετά την ύφεση των ακραίων καιρικών φαινομένων, αναφέρθηκε σ΄ ένα ενδεδειγμένο και αποτελεσματικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων & των πολυάριθμων προβλημάτων που προκάλεσε η θεομηνία.

• Είμαστε πεπεισμένοι, ότι υπάρχει βούληση της κυβέρνησης και εσάς προσωπικά να εφαρμόσετε ένα πακέτο μέτρων που θα ανακουφίσουν τους πληγέντες και θα αποκαταστήσουν την εύρυθμη λειτουργία της περιοχής. Επειδή, όμως, διαπιστώνεται μια σχετική καθυστέρηση και οι πολίτες ανησυχούν, ζητούμε την παρέμβασή σας για την επίσπευση των διαδικασιών, που ορίζονται στο σχετικό & ισχύον νομικό πλαίσιο.

• Ζητούμε για λόγους ισότητας και ίσης μεταχείρισης να ισχύσουν και για τις παραπάνω πληγείσες περιοχές της Κρήτης, τα μέτρα που ψηφίστηκαν με τους νόμους 4728\20 και 4737\20 για την αντιμετώπιση των συνεπειών του φαινομένου ΄΄Ιανός΄΄ και εφαρμόζονται, ήδη, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

• Για τη σύντομη και σωστή αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών (δρόμοι, γέφυρες, διευθέτηση ρεμάτων κλπ) επιβάλλεται το Υπουργείο Υποδομών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον ΟΑΚ ΑΕ να συνεργαστούν, όχι μόνο για τη σύνταξη των απαραίτητων τεχνικών μελετών, αλλά και για την κατασκευή των έργων.

• Με  απόφαση του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει η σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών ομάδων εργασίας για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των επιχορηγήσεων σε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις πλημμύρες της  20/10 και 7/11/2020 σε περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης.

• Να δεσμευτούν & να διατεθούν  οι αναγκαίοι πόροι, από το ΠΔΕ (σήμερα ΕΠΑ), προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα αποκατάστασης των υποδομών στις πληγείσες περιοχές. Ταυτόχρονα η διοίκηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που υπέστησαν ζημιές κατά το άρθρο 36 του ν. 2459\1977 (Α΄ 17),  όπως ισχύει.

• Να επιταχυνθεί η σύνταξη επιχειρησιακών σχεδίων, τα οποία πρέπει να είναι λεπτομερή, εξειδικευμένα, κατανοητά, σαφή και εύκολα, εφαρμόσιμα από τις δυνάμεις της πολιτικής προστασίας για τη μείωση των επιπτώσεων από τα προκύπτοντα  πλημμυρικά φαινόμενα, κατά τα οριζόμενα στο ν. 4662\20 (Α΄27).

• Να επιχορηγηθούν άμεσα οι πληγέντες Δήμοι (  Χερσονήσου , Δήμος Μινώα Πεδιάδος και Ρεθύμνου) ,με κονδύλια από τους ΚΑΠ (ΣΑΤΑ) για την κατασκευή επενδυτικών έργων και από τη ΣΑΕ 055 του Υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία.

• Να  οργανωθεί και να διενεργηθεί  έρευνα για τη μείωση των πλημμυρικών κινδύνων και προστασία των περιοχών που επλήγησαν και να διατεθούν πιστώσεις για την υλοποίηση των μέτρων και των έργων που θα προτείνει η έρευνα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αυτές τις δύσκολες ώρες απαιτείται να πρυτανεύσει η λογική και η καθαρή σκέψη. Να υιοθετηθούν ο σχεδιασμός και η μεθοδικότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ψύχραιμα και αποτελεσματικά τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και απαιτούν άμεση επίλυση.

                                                   ΖΗΤΟΥΜΕ

Για την υλοποίηση, όλων των παραπάνω η περιοχή μας να τύχει του προσωπικού σας ενδιαφέροντος και να δοθούν οι απαραίτητες κατευθύνσεις στα εμπλεκόμενα Υπουργεία και την εν γένει Διοίκηση, ώστε να καταβληθούν ,έγκαιρα, στους πληγέντες οι αποζημιώσεις και οι επιχορηγήσεις που προβλέπονται και να προχωρήσει η κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής αποτροπής  μελλοντικών καταστροφών από τις πλημμύρες και γενικότερα από τις θεομηνίες.

                                                                Για το Δ. Σ της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης

                                                                Ζαχαρίας Εμμ. Δοξαστάκης

                                                                Π. Δήμαρχος Χερσονήσου

                                                                Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης

                                ΠΙΝΑΚΑΣ  ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

1. Υπουργός Οικονομικών

κ. Χρήστος Σταϊκούρας

ministeroffice@minfin.gr

2. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

fileminister@yptp.gr

3.  Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

κ. Σπυρίδων- Άδωνις  Γεωργιάδης

minister.sec@mnec.gr

4. Υπουργός Εσωτερικών

κ. Μαυρουδής Βορίδης

ypourgos@ypes.gr

5. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης

minister@yna.gov.gr minister.office@yna.gov.gr

6. Αν. Υπουργός Εσωτερικών

κ. Στυλιανός Πέτσας

gram. anyp@ypes.gr

7. Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

κ. Ελεύθέριος Αυγενάκης

grafeioyfypourgou@gga.gov.gr

8.  Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς

deputyminister.cpcm@mopocp.gov.gr

9. Βουλευτές Κρήτης

10. Περιφερειάρχης Κρήτης

κ. Σταύρος Αρναουτάκης

gram.pkr@crete.gov.gr

11. Πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης

κ. Γιάννης Κουράκης

kourakis1@hotmail.com

12.  Δήμαρχος Ρεθύμνου

κ. Γεώργιος Μαρινάκης

marinakis@rethymno.gr

13. Δήμαρχος Χερσονήσου

κ. Γιάννης Σέγκος

dimarxos@hersonisos.gr

14.  Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος

κ.Μανόλης Φραγκάκης,

management@interexposa.gr